De gouden eeuwen van Milaan

Tussen de 13de en 16de eeuw werd Milaan bestuurd door families als de Visconti’s en Sforza’s, die de stad de prachtigste muurschilderingen, bijzondere kerken en andere architectonische hoogstandjes schonken. De Visconti’s waren rond 1395 op het hoogtepunt van hun macht en gaven opdracht tot het bouwen van pareltjes als de Dom van Milaan en de San Marco.

Kunst & Cultuur
Spitsbogen in Santa Maria delle GrazieSpitsbogen in Santa Maria delle Grazie

Een voorkeur voor de Renaissance

Ludovico il Moro was ook degene die opdracht gaf de kerk Santa Maria delle Grazie te verfraaien. Hij liet de beroemde architect Donato Bramante in 1492 een nis van de kerk afbreken om het vervolgens weer op te bouwen in renaissancestijl. In de kerk vallen de twee verschillende stijlen meteen op. De kerk was aanvankelijk versierd met fresco’s, terwijl Bramante het liever soberder hield.

Slangen door de stad

Toen Matteo Visconti de Grote in 1295 de stad overmeesterde, eigende hij zich het embleem van de ringslang toe op zijn wapenschild. Hij zag in dat hij naast militaire macht ook een familielegende nodig had. Hij liet de Milanezen geloven dat een van zijn voorvaderen de stad had bevrijd van een draak, terwijl hij werd beschermd door een slang die hij om zijn lijf had gewikkeld. De slangen van Visconti zijn nog steeds hier en daar terug te vinden. Bijvoorbeeld boven de toegangspoort van de Certosa di Pavia, ten zuiden van Milaan, waar Gian Galleazzo Visconti een praalgraf liet aanleggen ter ere van zijn familie.

Het wapenschild van de familie ViscontiHet wapenschild van de familie Visconti

Alfa Milano

Het zal nooit de bedoeling zijn geweest van de Visconti’s, maar hun wapenschild is nu nog over heel de wereld in het straatbeeld te zien – namelijk op het embleem van het automerk Alfa Romeo. De maatschappij werd in 1910 in Milaan opgericht als Anonima Lombarda Fabbrica Automobili, afgekort ALFA. Het bedrijf gebruikte als embleem het wapenschild met de ringslang van de familie Visconti, samen met het rode kruis van het stadsvaandel van Milaan. Tot 1915 heette het automerk dan ook Alfa Milano. Toen in 1915 de Napolitaan Nicola Romeo de leiding overnam, veranderde hij de naam in Alfa Romeo. Hij had net iets minder met de Milanese oorsprong van het automerk.

Delen:

Gerelateerde artikelen