Kasteel voor kunstliefhebbers

Lange tijd was het een machtssymbool, maar het is nu een culturele trekpleister van formaat: het Castello Sforzesco. Het enorme fort midden in Milaan werd aanvankelijk gebouwd als onneembare vesting. Hiervandaan bestuurden de Visconti’s en later de Sforza’s de stad. Sinds 1896 herbergt het kasteel een van de grootste kunstverzamelingen van Milaan; u kunt er genieten van beeldhouwwerken, Europees porselein en barokke meubels.

Kunst & Cultuur
De poort van het kasteel

De poort van het kasteel

Collecties van wereldklasse

Het kasteel werd cultureel verrijkt onder Ludovico Sforza, bijgenaamd ‘Il Moro’, die eind 15de eeuw Graaf van Milaan was. Hij liet het interieur van zijn onderkomen verfraaien door kunstenaars als Leonardo da Vinci en de wereldberoemde architect Donato Bramante. Onder de Spaanse en Oostenrijkse heerschappij werd het fort vooral gebruikt voor militaire doeleinden; wie onder de 71 meter hoge poort door loopt, komt op de binnenplaats waar ooit legeroefeningen plaatsvonden. Rond 1900 kreeg het fort voornamelijk een museale functie. U treft hier ongeveer 10 musea aan, met onbetaalbare collecties van wereldklasse. En dat alles voor een eenmalige entreeprijs van slechts 3 euro.

Stoel ontworpen door Ponti

Stoel ontworpen door Ponti

Italiaans design

Italianen staan bekend om hun verfijnde smaak en hun gevoel voor design, en dat is niet iets van de laatste jaren. In een van de zalen kunt u smullen van Milanees meubelontwerp uit de 15de tot de 20ste eeuw. De collectie begint met hof- en kerkmeubels uit de 15de en 16de eeuw en barokke meubels met inlegwerk. U kunt zich vergapen aan collecties van rijke adellijke families. Maar ook hedendaags design is hier vertegenwoordigd met bijvoorbeeld stukken van de vermaarde Milanese ontwerper Giò Ponti. Naast meubels en servies ontwierp hij ook gebouwen: zo is de Bijenkorf in Eindhoven van zijn hand.

Walhalla voor duiven

Walhalla voor duiven

Gaten in de muren

Lopend van museum naar museum en van binnenplaats naar binnenplaats kan het u niet ontgaan dat er overal kleine gaten in de muren zitten. Deze worden nu bewoond door de vele duiven die van het fort hun habitat hebben gemaakt. Oorspronkelijk waren die gaten bedoeld om de steigers voor het onderhoudswerk eraan te verankeren. En dat onderhoud gaat tegenwoordig nog steeds door. Momenteel wordt er veel in het monument geïnvesteerd: het fort moet hét gebouw worden waarmee Milaan en haar bewoners zich kunnen identificeren.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Gerelateerde artikelen