Brood uit de goudtijd
De Boudin Bakery was de eerste bakkerij in San Francisco die sourdough maakte. In korte tijd werd het enorm populair en elke ochtend zat het café stampvol mijnwerkers die een stevig ontbijt kwamen nuttigen voordat ze op zoek gingen naar het grote goud. De Boudin Bakery bestaat nog steeds en heeft inmiddels verscheidene vestigingen in de stad en daarbuiten. Het brood wordt er nog steeds gebakken volgens het klassieke recept uit 1849. Hoewel de rijen nog altijd lang zijn, moet u volgens vele inwoners van San Francisco voor het beste sourdough bread inmiddels toch ergens anders zijn: bij de Tartine Bakery in het Mission-district. In het weekend gaat de rij hier met gemak de hoek om. Het zijn vooral de locals die hier steeds terugkomen, en dat zegt genoeg over de kwaliteit. Om 5 uur ’s middags wordt het brood hier uit de oven gehaald en over het algemeen is het binnen een uur helemaal uitverkocht. Ook The Acme Bread Company in het Ferry Building is een goed adres: brood wordt hier de hele dag door vers gebakken.
Soep uit een broodkom
Populair zijn ook de bread bowls van sourdough-brood. Op een typische gure San Francisco-avond met wind, mist en zilte zeelucht gaat er niets boven warme soep in een bread bowl. De soepkom is gemaakt van sourdough bread en dus helemaal eetbaar. Hoewel de stad deze eetbare soepkom niet heeft uitgevonden, is het in combinatie met clam chowder (een soort vissoep) wel een culinaire specialiteit uit de regio. Vooral rond Fisherman’s Wharf zijn de restaurants waar u deze lekkernij kunt bestellen rijkelijk vertegenwoordigd.