Het bizarre beeldenpark van Gustav Vigeland

Het is niet alleen de populairste bezienswaardigheid van Noorwegen, maar ook ’s werelds grootste beeldenpark van één enkele artiest: de collectie van 212 stenen, bronzen en gietijzeren beelden van Gustav Vigeland in het Vigelandpark. Alle dagen open, dag en nacht, en nog gratis te bezoeken ook. Van de ‘Kleine Driftkop’ tot de imposante ‘Monoliet’: zowel ’s zomers als ’s winters is het hier heerlijk dwalen tussen de levensgrote standbeelden.

Kunst & Cultuur

Op de foto met Kleine Driftkop

Veel van de levensgrote beelden bestaan elk ook weer uit tientallen figuren, zoals de brug met 58 naakte mannen, vrouwen en kinderen in alle denkbare poses. ‘Sinnataggen’ (Kleine Driftkop), een jongetje dat driftig op de grond stampt, is het meest geliefde beeldje in het park – ook wel ‘de Mona Lisa van Vigeland’ genoemd. Het is zo geliefd dat zijn handjes en voetjes zijn gaan glimmen doordat iedereen die ermee op de foto gaat ze aanraakt. Verderop staat ‘Livshjulet’ (Levenswiel), een vicieuze cirkel van in elkaar verstrengelde mensen van drie meter doorsnee. Ook de toegang tot het park is indrukwekkend: tussen granieten zuilen bekroond met gietijzeren lantaarns hangen hekwerken met gestileerde mansfiguren in verschillende levensfases. Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt is ‘Monolitten’ (Monoliet), een 14 meter hoge zuil op het hoogste punt in het park. Een monsterproductie waaraan onder supervisie van Vigeland 3 steenhouwers 14 jaar lang elke dag werkten. Gehouwen uit één blok massief graniet lijken de 121 figuren over elkaar heen hemelwaarts te klauteren, als metafoor voor het verlangen van de mens naar het goddelijke en spirituele. De meeste beelden zijn geplaatst in 5 groepen langs een 850 meter lange laan.  Aan de zuidkant van het park staat het atelier van Vigeland, dat na zijn dood in 1943 in oorspronkelijke staat bewaard bleef. Het atelier, opengesteld als museum, is populair: 1,5 tot 2 miljoen bezoekers zetten hier jaarlijks een voet over de drempel.

De beroemdste beeldhouwer van Noorwegen

Gustav Vigeland (1869-1943) groeide op in Mandal, in Zuid-Noorwegen. Als kind raakte hij al gefascineerd door religie, spiritualiteit, tekenen en beeldhouwen – een combinatie die zijn leven zou bepalen. Zijn ouders stuurden hem naar Oslo om aan de ambachtsschool een vak te leren: houtsnijden. Op een staatsbeurs reisde hij daarna door Europa. Via Kopenhagen, Berlijn en Florence trok hij naar Parijs, waar hij werkte in het atelier van Auguste Rodin. Terug in Oslo groeide hij uit tot de beroemdste en meest productieve beeldhouwer van Noorwegen.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Gerelateerde artikelen