Het iconische Colosseum

Het bekendste en misschien wel indrukwekkendste bouwwerk van Rome is het Colosseum. Dit uit beton, turf en baksteen opgetrokken amfitheater uit het Romeinse Rijk, bood plaats aan ruim 50.000 toeschouwers en werd in opdracht van keizer Vespanianus gebouwd door slaven. In totaal werd er 8 jaar aan het 50 meter hoge ‘il Colosseo’ gewerkt, van 72 tot 80 na Christus.

Kunst & Cultuur
Sint-Pietersbasiliek

Sint-Pietersbasiliek

Het Colosseum als steengroeve

In de 5de eeuw na Christus raakte het theater, net als de rest van Rome, in verval door aanvallen van Barbaren – het verzamelwoord van de Romeinen voor alle niet-Romeinen. Door plunderingen en natuurgeweld bleef er steeds minder over van het Colosseum. Het dieptepunt volgde in de middeleeuwen, toen het theater werd gedegradeerd tot steengroeve. Iedereen die iets wilde bouwen kwam bij het Colosseum stenen halen – op die manier kwam bijvoorbeeld ook de Sint-Pietersbasiliek aan zijn bouwmateriaal. Paus Benedictus XIV en maakte een einde aan de plunderingen in 1749: hij zag de historische waarde van het Colosseum in vanwege de vroege christenen die hier de marteldood waren gestorven.

Vroeger kon het Colosseum overdekt worden

Vroeger kon het Colosseum overdekt worden

Schuilen onder het velarium

Niet veel mensen weten dat in vroeger dagen het Colosseum overdekt kon worden met een gigantisch dekzeil. Dit ‘velarium’ beschermde de theaterbezoekers tegen de felle zon. Het werd vastgebonden aan grote palen die bovenop het Colosseum stonden en met touwen aan de grond verankerd: een klus waar meer dan duizend man voor nodig was. Door al die mankracht was het wel gauw gebeurd, in een kwartier was het complete Velarium uitgerold.

Het Colosseum in de nacht

Het Colosseum in de nacht

Wereldwonder

Tegenwoordig is het Colosseum zo'n beetje dé bezienswaardigheid in Rome. Het is een monument van formaat en een van de 7 wereldwonderen. Tegenwoordig zijn er geen schouwspelen meer in het Colosseum, maar het is wel van binnen te bezichtigen. Onder de arena is een ingewikkeld kooien- en gangenstelsel voor de dieren en de gladiatoren te bewonderen. Deze kooien werden ondergronds opgehesen waarna mens en dier de arena betraden. Het Colosseum bevindt zich al jaren in een erbarmelijke staat en ondergaat momenteel een jarenlange renovatie.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Gerelateerde artikelen