Catacomben van Rome

Wie denkt aan het romantische Rome, zal niet meteen mysterieuze gangenstelsels en oude cryptes voor ogen hebben. Net buiten de stad liggen de Catacomben van Rome, een netwerk van ondergrondse begraafplaatsen die in de 2de eeuw zijn gegraven. De meest indrukwekkende zijn de catacomben van St. Callistus: hier liggen 16 pausen en rond de 30 martelaren.

Kunst & Cultuur
Catacombe van St. Cecilia

Catacombe van St. Cecilia

Het kleine Vaticaan

In de gangen hangt een sinistere sfeer. De catacomben tellen maar liefst 4 verdiepingen en sommigen liggen wel 20 meter onder grond. Van de verschillende secties is de pausensectie het belangrijkst. Dit gedeelte wordt ook wel ‘het klein Vaticaan’ genoemd. De pauscryptes van St. Callistus worden beschouwd als de mooiste die in de catacomben te vinden zijn, en in de muren zijn nog altijd originele inscripties te zien. Ook de crypte van St. Cecilia is een hoogtepunt. Hier lag vijf eeuwen lang de heilige Cecilia begraven, patrones van de muziek. Zij stief rond het jaar 230 een marteldood, en haar lichaam was lange tijd vermist. Toen in 820 de catacomben van Callistus werden ontdekt, vond men ook het graf van Cecilia. Paus Paschalis I gaf de opdracht een kerk te herbouwen op de plek waar zij gewoond had en haar lichaam hier naartoe over te plaatsen. De Basiliek van Santa Cecilia staat nog altijd in de charmante wijk Trastevere.

Symboliek onder de grond

De gangen en kamers van de catacomben zijn rijkelijk versierd met christelijke symbolen. Omdat de chirstenen destijds hun geloof niet openlijk konden praktiseren, gebruikten zij symbolen. De bekendste zijn het monogram van Christus, de vis en de Goede Herder. Het monogram van Christus bestaat uit twee letters: de X en de P. Het zijn de eerste twee letters van het Griekse woord voor Christus; als deze op een tombe gegraveerd zijn, betekent het dat er een christen begraven ligt.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Gerelateerde artikelen