Pont Neuf
Hoewel de naam anders doet vermoeden, is Pont Neuf (‘nieuwe brug’) de oudste brug van Parijs. Al sinds 1607 verbinden de bogen het Île de la Cité met beide oevers van de Seine. Koning Hendrik III legde in 1578 de eerste steen. De Pont Neuf was de eerste stenen brug van Parijs en ook de eerste waarop geen huizen werden gebouwd. De brug biedt een vrij uitzicht over de Seine en werd mede hierdoor al snel erg geliefd. Ook de brede stoepen, die voetgangers van paard en wagens scheidden, droegen hieraan bij.
Pont des Arts
Er is geen betere plek om een prachtige zonsondergang te aanschouwen dan op de Pont des Arts – met vlakbij het prachtige Île de la Cité en in de verte de fonkelende lichtjes van de Eiffeltoren. Over de hele lengte van de brug staan bankjes, waarop elke dag vele mensen genieten van het geweldige uitzicht over de Seine en het Parijse leven dat aan hen voorbij trekt. Deze brug wordt ook wel ‘de brug der geliefden’ genoemd: men zegt dat als geliefden elkaar op deze brug kussen, zij voor altijd samen zullen blijven. De brug stamt al uit 1804. Het innovatieve design was een idee van Napoleon Bonaparte: hij wilde een metalen brug over de rivier. Omdat de brug het Palais des Arts (het huidige Louvre) met de andere oever verbond, werd hij als snel Pont des Arts gedoopt. De brug heeft, niet verwonderlijk, al voor tientallen kunstenaars als inspiratiebron gediend.
Pont Alexandre III
Oude lantaarns, nimfen en gevleugelde gouden paarden: de Pont Alexandre III is volgens velen de mooiste brug van Parijs. De brug werd geopend tijdens de Wereldtentoonstelling van 1900 en is vernoemd naar de Russische tsaar Alexander III, als symbool voor de hernieuwde vriendschap tussen Frankrijk en Rusland. De stijl van de brug weerspiegelt die van het Grand Palais op de Rive Droite waar hij op uitkomt. Als ’s avonds alle lichtjes op de brug aan gaan, waant u zich in een waar sprookje.