Met een kano het meer op
Vanaf de rand van de oude krater slingert een weg door zwarte lavavelden naar Toya Bungkah. Dit dorp aan de rand van het Baturmeer staat bekend om zijn hete waterbronnen. Hier starten in de vroege ochtend de tochten naar de top van de Gunung Batur. Na een lange wandeling is het heerlijk om even bij te komen in zo’n hete bron. Verwacht hier echter niet dat u het rijk alleen heeft. Wie rust zoekt – en een prachtige omgeving graag op de koop toeneemt – huurt een kano om mee het meer op te gaan. In het midden is de grootsheid van de krater en het Baturmeer zelf echt overweldigend.
Een magisch ontbijt
Om optimaal te genieten van de prachtige vergezichten bij zonsopgang moet u wel akelig vroeg uw bed uit, want al om 4 uur vertrekken de lokale gidsen naar de top. Na een wandeling en klim van ongeveer 2 uur komt u aan bij de rand van de vulkaan. Alle vermoeidheid verdwijnt meteen wanneer de eerste zonnestralen boven het mistige landschap uitkomen en een betoverend landschap zich voor uw ogen ontvouwt. Het geeft een mystiek gevoel: de silhouetten van de omringende krater, de Gunung Agung, samen met het in nevelen gehulde meer. Een ontbijt hier is echt een magische ervaring. In de hete stoom die uit de gaten van de kraterrand komt, kunt u met gemak een eitje koken.
Heilige bergen
Op Bali worden bergen als heilig beschouwd. Dit is immers de woonplaats van de goden. Toen de Gunung Batur in 1917 uitbarstte, werd het dorp Batur vrijwel volledig verwoest, maar de vernietigende lavastroom stopte vlak voor de dorpstempel. Dat werd gezien als een goed teken. Het dorp werd dus herbouwd, maar in 1926 sloeg het noodlot opnieuw toe. Dit keer bleef alleen het altaar gespaard en er kwamen tientallen mensen om. Het dorp is wederom herbouwd en het altaar kwam in de nieuwe tempel Pura Ulun Danau Batur te staan.