Imposante bibliotheek met een geschiedenis

Een van de grootste toeristische trekpleisters van Dublin is het Trinity College, het oudste en beroemdste opleidingsinstituut van Ierland. Een van de prachtige gebouwen herbergt de imposante bibliotheek. Daar wordt onder meer het wereldberoemde ‘Book of Kells’ tentoongesteld.

Kunst & Cultuur
De ‘Lange Kamer’ in de Trinity-bibliotheek.

De ‘Lange Kamer’ in de Trinity-bibliotheek.

Meer dan 4,5 miljoen boeken

De indrukwekkendste kamer van de Trinity Bibliotheek is de Old Library, ook wel de Long Room genoemd. Hier staan in een 65 meter lange gang torenhoge kasten gevuld met 200.000 boeken. In totaal telt de bibliotheek meer dan 4,5 miljoen boeken. De verzameling groeit dagelijks, omdat sinds 1801 de bibliotheek één exemplaar krijgt van elk boek dat in Groot-Brittannië en Ierland wordt gepubliceerd. Er zijn ook lezingen, poëzievoordrachten, kunsttentoonstellingen en workshops. De toegang tot de Trinity College Library is gratis.

Eeuwenoude boeken in Trinity College

Eeuwenoude boeken in Trinity College

800 jaar oud boek

Het bekendste boek in de bibliotheek is het ‘Book of Kells’, een manuscript van 4 sierlijk geïllustreerde boeken bezet met edelstenen, geschreven door Keltische monniken in de  9de eeuw. Het boek bevat de 4 evangeliën. Van oorsprong was het één boek, dat is gemaakt op een eiland voor de Schotse kust. Na een aanval op het eiland zijn de bewoners met het boek gevlucht naar Ierland. In 1953 is het ‘Book of Kells’ in 4 delen ingebonden, 2 daarvan zijn in de bibliotheek te bewonderen. In een tentoonstelling krijgt u meer te weten over de illustraties, het conserveren en de geschiedenis van het boek. Helaas, u mag geen foto’s van het boek maken.

Klokkentoren op het Trinity College

Klokkentoren op het Trinity College

Standbeelden, tuinen en kerkklokken

De universiteit, gelegen aan de rivier Liffey, heeft naast de bibliotheek nog een aantal andere indrukwekkende gebouwen. De entree naar het hoofdgebouw (Regent House) is een lange tuin die is versierd met standbeelden van dichter Oliver Goldsmith (1728-1774) en filosoof Edmund Burke (1729-1797), die hier beiden colleges volgden. Op Front Square staat de 30 meter hoge klokkentoren, de Campanile. De klokken werden vroeger voor 2 gelegenheden geluid: maaltijden en examens. Achter de toren bevindt zich een gebouw met rode bakstenen waar in de 18de en 19de eeuw de studenten woonden. Het Trinity College heeft ook een modern gedeelte met daarin de Douglas Hyde Gallery of Modern Art. Interessant hier is de 45 minuten durende video over de geschiedenis van Dublin. Verder heeft de universiteit nog een rugby- en cricketveld, die toegankelijk zijn voor het publiek.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken