Terug in de tijd op Suomenlinna

Helsinki wordt omringd door talloze eilandjes. De bekendste eilandengroep is Suomenlinna. Een bezoek betekent een stap terug in de tijd, dankzij de vele historische gebouwen die hier bewaard zijn gebleven. Een van de grootste attracties is het 18de-eeuwse fort, dat sinds 1991 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO prijkt.

Kunst & Cultuur
De onderzeeër Vesikko, uit 1933

De onderzeeër Vesikko, uit 1933

Liefde voor musea

Museumliefhebbers kunnen hun hart ophalen op Suomenlinna, want er zijn wel 6 musea te vinden. In het Suomenlinna Museum is een videopresentatie te zien over de bouw van het fort, de gevechten die er hebben plaatsgevonden en het dagelijks leven op het eiland. Het Ehrensvärd Museum, gehuisvest in de oude residentie van de legercommandant aan de binnenplaats van het fort, heeft een mooi gerestaureerd interieur. Er zijn er modellen te bezichtigen van schepen, wapens, evenals een aantal schilderijen van Suomenlinna in de 18de eeuw. Kinderen zullen zich zeker vermaken in het Speelgoedmuseum vol treinen, soldaatjes, poppenhuizen en ander speelgoed. De oudste stukken stammen uit het begin van de 19de eeuw. De onderzeeër Vesikko uit 1933 is een museum op zichzelf; deze is erg populair. Na de Tweede Wereldoorlog mocht Finland geen duikboten meer hebben, zo werd bepaald in het Verdrag van Parijs. Ze werden allemaal vernietigd, met uitzondering van de Vesikko. Verder vindt u op Suomenlinna ook nog een Militair Museum en een Douanemuseum.

Historie van het fort

De bouw van het fort begon in 1748, in de tijd dat de Zweden het voor het zeggen hadden in Finland, om het land te verdedigen tegen de Russen. De naam was eerst Sveaborg (‘Zweedse vesting’). Enkele jaren later werd de imposante Koningspoort gebouwd, ter gelegenheid van een bezoek van de Zweedse koning Adolf Fredrik. Het fort bleek echter niet bestand tegen de Russische dreiging, en in 1808 veroverden de Russen Finland alsnog. Meer dan een eeuw later verklaarde Finland zich onafhankelijk en werd het fort officieel eigendom van de Finnen. De naam werd bijna vanzelfsprekend Suomenlinna (‘Fins fort’). Tijdens de bouw van het fort zijn ook huizen voor soldaten en officieren op Suomenlinna neergezet; deze houten woningen worden nog steeds bewoond, of zijn omgevormd tot werkplaats, restaurant of kunstgalerie. Suomenlinna is in de afgelopen decennia uitgegroeid tot een prettige autovrije buitenpost van Helsinki. Het is een populaire bestemming onder de inwonder van de Finse hoofdstad, die hierheen komen voor een cultureel dagje uit, een picknick, een wandeling of een dagje strand.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken