Het Museum van de Revolutie

Ooit was het indrukwekkende gebouw aan de Plaza de la Revolución het Presidentiële Paleis van Cuba. Nu is het Museo de la Revolución er gevestigd. Het paleis, dat een roerig verleden heeft, werd in 1957 wereldnieuws toen een groep studenten hier in opstand kwam tegen het toenmalige regime.

Kunst & Cultuur

De revolutie in een notendop

De Cubaanse revolutie begint in 1952, als de voormalig sergeant en oud-president Fulgencio Batista de macht grijpt. Veel Cubanen zijn furieus over deze staatsgreep. Onder hen de jonge Fidel Castro, die meteen plannen maakt om Batista af te zetten en een marxistische beweging opzet: de Beweging van de 26ste juli. Na een mislukte aanslag in 1953 worden Castro en zijn rebellen opgepakt en gevangen gezet. De internationale kritiek op de dictatuur van Batista neemt in die tijd toe; om tegemoet te komen aan de eisen van de wereld, laat Batista in 1955 de politiek gevangenen weer vrij. Castro en zijn aanhangers vluchten naar Mexico en maken daar verdere plannen om Batista te verdrijven. Onder zijn rebellen is ook Che Guevara en Camilo Cienfuegos. Ondertussen gaat in Cuba de revolutie onverminderd verder, met als absolute mijlpaal de bestorming van het presidentiële paleis door een groep studenten, op 13 maart 1957. De opstand wordt bloedig neergeslagen en vrijwel alle demonstranten komen om, een gebeurtenis die de hele wereld schokt. Eind 1958 is er voor Batista geen houden meer aan: in de nieuwjaarsnacht van 1 januari 1959 ontvlucht hij Cuba. Een dag later trekken Guevara en Cienfuegos Havana binnen. Castro doet er langer over: hij viert zijn overwinning uitbundig en houdt in elke stad en elk dorp waar hij langskomt toespraken voor grote massa’s uitzinnige Cubanen. Pas op 8 maart arriveert ook hij in de Cubaanse hoofdstad.

De boot van Castro

In het museum daalt u vanaf de bovenste verdieping langzaam af in de Cubaanse geschiedenis: van het pre-Colombiaanse tijdperk tot het huidige socialistische regime – natuurlijk met de gebruikelijke  propaganda. De prachtige Salón de los Espejos (zaal van de spiegels) is ontworpen naar het model van de gelijknamige zaal in het Paleis van Versailles. Wat u zeker niet mag missen is de ‘Granma’: het bootje waarmee Fidel Castro en 81 soldaten in 1956 terugkwamen vanuit hun schuilplaats in Túxpan, Mexico. De boot is opgesteld als monument in een kleine ruimte achter het museum en wordt 24 uur per dag bewaakt.

Delen:

Gerelateerde artikelen

Havana, Verenigde Staten

Een vlucht boeken