Het Guggenheim Museum

Het Guggenheim Museum in New York werd in 1959 geopend. Destijds een controversiële gebeurtenis. Het ronde gebouw was heel anders van opzet dan wat er tot dan toe te zien was in de stad. Tegenwoordig behoort het Guggenheim in New York tot de belangrijkste musea ter wereld. Vanwege de ligging, de bijzondere architectuur, de collectie en nog veel meer.

Kunst & Cultuur
Het ronde museum aan Fifth Avenue

Het ronde museum aan Fifth Avenue

Architectonisch hoogstandje

Tussen de rechthoekige hoogbouw aan Fifth Avenue zijn de organische lijnen van het museum een opvallende verschijning. Door Door de ronde vorm de organische vorm wordt het Guggenheim ook wel ‘het theekopje’ genoemd. De Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright nam ontwierp het gebouw in 1943. Hij was  het ontwerp op zich, waarna met de bouw begonnen werd. Wright was geen fan van Manhattan en wilde met zijn museum rust en ruimte creëren. Zo verdubbelde hij de breedte van de stoep voor het museum. Het hele jaar door zitten hier mensen op de lage muur voor het museum van hun lunch te genieten. De kroon op zijn werk, maar helaas heeft hij nooit zelf  kunnen zien: Wright overleed 6 maanden voor de het museum in 1959 geopend werd.

De verdiepingen van het Guggenheim Museum

De verdiepingen van het Guggenheim Museum

Uitzonderlijk interieur

Niet alleen aan de buitenkant, maar vooral ook aan de binnenzijde is het Guggenheim is opvallend. Alles is rond en bezoekers lopen via een spiraalvormige plattegrond van boven naar beneden langs de kunstwerken. Een unicum! Maar er zitten nog meer slimmigheden in het gebouw verwerkt: zo is bij de entree het plafond met opzet laag gehouden. Op deze manier lijkt het spiraalvormige gedeelte van het museum (met lichtkoepel in het dak) nog groter en hoger dan het al is. Een optische illusie.

Het plafond in het Guggenheim Museum

Het plafond in het Guggenheim Museum

Collectie van grote meesters

De Guggenheim-collectie is een imposante verzameling meesterwerken. Zo is hier de grootste collectie ter wereld van de Rus Kandinsky te vinden. Deze omvat bijna 100 schilderijen en 60 werken op papier. Veel werken in het Guggenheim zijn gedoneerd. In 1976 liet Justin K. Thannhauser, een van de grootste verzamelaars van moderne kunst, meesterwerken van Paul Cézanne, Edgar Degas, Picasso, Vincent van Gogh en vele anderen na aan het museum.

‘Het theekopje’ nabij Central Park

‘Het theekopje’ nabij Central Park

En daarna het park in

Het is niet toevallig dat het Guggenheim  - met z’n organische vormen - zo dicht bij een park gebouwd is. Dat het museum bij en in de natuurlijke omgeving zou passen, is namelijk van meet af aan de opzet van de architect geweest. Het gebouw is een museumstuk op zich. Voor bezoekers is het een groot pluspunt: na een bezoek aan het museum is het heerlijk nagenieten in Central Park.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Gerelateerde artikelen

Ontdek andere bestemmingen in Noord-Amerika