De kathedraal van Glasgow

Het moderne en levendige Glasgow heeft één groots monument dat de stad nog altijd verbindt met de Middeleeuwen: de 12de-eeuwse kathedraal van Saint Mungo. Haar donkere toren en groene daken steken trots boven de eigentijdse gebouwen van de stad uit. De tombe van de gelijknamige Schotse heilige trekt vele bezoekers, evenals de prachtige Victoriaanse begraafplaats.

Kunst & Cultuur
Het 14de-eeuwse houten plafond

Het 14de-eeuwse houten plafond

Imposant en geheimzinnig

Ondanks de hoge ramen is de kathedraal van Glasgow aan de duistere kant, wat haar een mooie mysterieuze sfeer geeft. De rijzige spitsbogen sturen de blikken van bezoekers naar boven, naar het prachtige houten plafond op 32 meter hoogte. Dat is in de loop der tijd vaak gerenoveerd maar sommige panelen stammen nog uit de 14de eeuw. Bijzonder is ook het massieve stenen koor, met afbeeldingen van de 7 zonden. Alle glas-in-loodramen zijn van na 1947, maar zijn daarom niet minder indrukwekkend. Achter het koor, in de linkerhoek van de kerk, is de deur naar de huidige sacristie. Een historische plek: in 1451 werd in die ruimte de Universiteit van Glasgow opgericht.

De symbolen van Sint Mungo

De symbolen van Sint Mungo

De crypte van Sint Mungo

Het meest intrigerende deel van de kathedraal bevindt zich ondergronds, in de mooie oude crypte. Onder de gewelven staat daar de tombe van Sint Kentigern, beter bekend onder zijn bijnaam Sint Mungo. Deze heilige bekeerde in de 6de eeuw een deel van Schotland tot het christendom, en hij is de patroonheilige van Glasgow. Vandaar dat Sint Mungo’s symbolen – een vogel, een boom, een bel en een vis met een ring – terugkomen in het wapen van de stad. De vis met de ring verwijst naar een legende waarin de heilige de ring van een koningin terugvindt in de buik van een gevangen vis en haar zo redt van haar wantrouwige echtgenoot.

De 19de-eeuwse begraafplaats

De 19de-eeuwse begraafplaats

The Necropolis

Op een heuvel naast de kathedraal ligt een van de mooiste begraafplaatsen van Europa. De meeste graven dateren uit de Victoriaanse tijd, toen Glasgow dankzij een bloeiende industrie nog de ‘tweede stad’ van het Britse Rijk was. Rijke industriëlen lieten in die tijd somptueuze grafmonumenten bouwen door de belangrijkste Schotse architecten, die daarvoor weer de beste beeldhouwers en ambachtslieden inhuurden. Er zijn ook heel wat Keltische kruizen te vinden. Een mooie plek om te bezoeken dus, want dankzij de vele bloemen en weelderige begroeiing heeft The Necropolis helemaal geen trieste sfeer. Bovendien biedt de hooggelegen begraafplaats een spectaculair uitzicht over de stad en de omringende heuvels.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken