Uitvinder van de pizza margherita
De precieze geschiedenis van de pizza op zich is troebel, maar van de archetypisch Napolitaanse pizza margherita is het ontstaan wél duidelijk. Volgens de overlevering werd die pizza met tomaat, mozzarella en basilicum – in de kleuren van de Italiaanse vlag – in 1889 voor het eerst gebakken door de pizzaiolo van restaurant Brandi, en wel voor de Italiaanse koningin Margaretha. Pizzeria Brandi bestaat nog; onder meer prins Albert van Monaco, operakoning Luciano Pavarotti en congakeizerin Gloria Estefan likten hier hun vingers af. Salita Sant’Anna di Palazzo, brandi.it
Dubbel genieten: ijssalon én chocolaterie
Gay-Odin is wereldberoemd in Napels als de beste chocolaterie én de beste ijssalon van de stad. Sinds 1894 kun je hier terecht voor ambachtelijk bereide chocoladerepen, in melk of puur en met amandelen, hazelnoten, walnoten, pistache, sinaasappel, rozijnen, kaneel, koffie of chilipeper. Maar er zijn ook bonbons, pralines, chocolikeur en chocopasta te koop. En ijs dus, in vierentwintig varianten, maar logischerwijs zijn de verschillende chocoladesmaken het allerlekkerst. Via Toledo en Via Carducci, gay-odin.it
An ice cream parlour and chocolate shop: a double treat
Gay-Odin is world famous in Naples for selling the best chocolate and ice cream in town. This shop has been creating homemade chocolate bars, milk or dark, with almonds, hazelnuts, walnuts, pistachio, orange, raisins, cinnamon, coffee or chili pepper since 1894. But you can also buy fine chocolates, pralines, chocolate liqueur and chocolate paste. And of course ice cream. All twenty four flavours are delicious, but the various chocolate flavours are truly outstanding. Via Toledo and Via Carducci, gay-odin.it