De antieke agora van Athene

Het kloppend hart van het oude Athene was de agora, de ‘verzamelplaats’ van alle commerciële, en sociale activiteit. Hier filosofeerde Socrates erop los, in de latrines werd de democratie uitgevonden, en hier werd 2 millennia geleden ’s werelds allereerste winkelcentrum gebouwd. Wandel tussen de ruïnes door de fascinerende geschiedenis van de Atheense agora.

Kunst & Cultuur

Het eerste winkelcentrum ter wereld

Zoals veel ruïnesteden is ook de Atheense agora een rommeltje. Navigeren tussen de gebouwen valt niet mee, en het is moeilijk een voorstelling te maken van hoe het er hier 2 millennia geleden aan toeging. De stoa van Attalus II, de koning die 22 eeuwen geleden regeerde over de machtige stad Pergamon, doet nog het minste beroep op de verbeelding. De zuilengalerij, die is opgetrokken uit kalksteen en marmer, is 20 meter breed, 115 meter lang en 2 verdiepingen hoog. Het gebouw fungeerde in vroeger tijden als markthal met 42 winkeltjes – het eerste winkelcentrum ter wereld – en was het grootste gebouw van het oude Griekenland. In de 3de eeuw na Chr. werd de stoa tijdens de bestorming van Athene door de Herulen volledig verwoest, maar in de jaren ’50 van de vorige eeuw werd ze compleet gereconstrueerd. Het biedt nu onderdak aan het Agora Museum.

Het grondplan van de agora

Een maquette in het museum geeft een idee van de vorm en functie van de omringende gebouwen. Van de stoa van Zeus, waar Socrates zijn filosofische leer uiteenzette, resteert alleen nog het fundament. Dat geldt ook voor de overige gebouwen, zoals het bouleuterion (waar de 500-koppige senaat vergaderde) en de ronde tholos (waar de regering zetelde). In het odeon waren concerten en in het bronhuis werd gebaad. Het enige gebouw dat nog herkenbaar overeind staat is het Hephaisteion: het is de best bewaarde tempel uit de Griekse oudheid.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken