Paleis voor een tienermaharadja
Toen de 10-jarige maharadja Chamarajendra Wodeyar de Tiende van Mysore naar de koloniale hogeschool in Bangalore werd gestuurd, had het schoolhoofd een probleem: de piepjonge koning had geen plek om te slapen. Voor een vermogen werd een paleis in neo-tudorstijl opgetrokken, compleet met gekanteelde torens, Victoriaans meubilair en glas-in-loodramen à la Windsor Castle. De tuin dient nu als festivalterrein, waar Elton John en The Rolling Stones ooit optraden. Bangalore Palace, nog altijd koninklijk bezit, kan worden bezichtigd.
Kleine kopie van St. Paul’s Cathedral
Wie niet beter weet, zou denken dat hij via een rode telefooncel is geteleporteerd naar 17de-eeuws Engeland. Net als de Londense St. Paul’s is de St. Mark’s Cathedral in het hectische hart van Bangalore gebouwd in Engelse barok, inclusief uitbundig houtsnijwerk, klassieke bogen en een markante koepel. De kopie, pas begin 19de eeuw gebouwd, is een maatje kleiner dan het beroemde origineel, toch is dit volgens velen de mooiste van de pakweg honderd kerken die Bangalore telt. Alle dagen open, alleen niet tijdens de zondagsmis.
De kleurigste markt van Bangalore
Ondanks de onooglijke moderne uitbreiding die ertussen is gekwakt, zijn de oude rode gebouwen van de Krishna Rajendra-markt uit 1928 onmiskenbaar koloniaal. Alles is hier te koop, van potten en pannen via rijstbalen en betelnoten tot kruiden en specerijen. Bij het krieken van de dag geurt het naar jasmijn, lotus, goudsbloem en rozenblaadjes. Dit is misschien wel de oudste, grootste, drukste en kleurigste bloemenmarkt van India, waar vlijtige vrouwen de bloemenkransen rijgen die in de omringende tempels dienen als offerandes.