Hemelse sferen in Bangkok

Het Koninklijk Paleis, een ongeëvenaard voorbeeld van de Thaise architectuur, is een van de vele wonderen van Bangkok. Elk denkbaar onderdeel van het complex is versierd. Er zit ongekend veel detail in de tienduizenden gekleurde dakpannen, het vergulde houtsnijwerk en de mythische bewakers. Omdat het complex uit tientallen gebouwen bestaat, is één bezoek eigenlijk niet genoeg.

Kunst & Cultuur
Een mythische bewaker beschermt het paleis

Een mythische bewaker beschermt het paleis

Een hemelse plek

Het Koninklijk Paleis werd gebouwd in 1782, nadat Koning Rama I de macht had overgenomen van zijn voorganger Taksin. Deze laatste had een paleis op de westoever, maar Rama I wilde een eigen centrum van de macht en bouwde zijn paleis op de oostelijke oever. Deze residentie was van hout. Het Thaise volk was er echter van overtuigd dat hun koning de personificatie van oppergod Narayana was. En omdat goden in de hemel leven, knapten bouwvakkers en kunstenaars vanuit het hele land het paleiscomplex op tot een hemelse plek. Op het terrein passeert u galerijen, gazons, een mausoleum, een bibliotheek, kapelletjes, gehoorzalen en koninklijke appartementen. Overal ziet u de grootst denkbare uitbundigheid in de versieringen. De Chakri Maha Prasat, de Troonzaal, is er een sprekend voorbeeld van. Bijzonder is de mix tussen Thaise en Europese architectuur. Rama V, koning van 1868 tot 1910, wilde in eerste instantie een Europees paleis compleet met koepels en nam hiervoor twee Britse architecten in de arm. Zijn hoogste minister adviseerde hem toch Thaise elementen te integreren; daarom heeft het gebouw de typisch Thaise daken in groen en goud.

De muurschildering

De muurschildering

Op heilige gronden

Niet het paleis zelf, maar de Tempel van de Smaragdgroene Boeddha is voor veel Thai de reden om hiernaartoe te komen. Het exterieur van het gebouw maakt al evenveel indruk als de binnenkant. Gouden stoepa's en beelden van mythische bewakers omringen de tempel, en rondom deze verzameling van boeddhistische kunstwerken is op een muur het nationaal epos van Thailand geschilderd. Meters aan muurschilderingen vertellen de Ramakien, het heldenepos van de Thai waarin het apenleger van Hanoeman en ideale koningen de hoofdrol spelen. In de tempel is het een komen en gaan van aanbidders. De Thai knielen, mompelen en doneren er vol toewijding bij het jaden Boeddhabeeld. De aandacht dankt het beeld onder meer aan zijn geschiedenis. Eeuwenlang reisde het mee met de koningen, van hoofdstad naar hoofdstad. Het Boeddhabeeld zou voorspoed geven aan eenieder die het aanbidt. Of het nu waar is of niet, feit is dat veel Thai graag wat tijd vrijmaken voor een bezoek. Je weet immers maar nooit.

Poppenopvoering van de Ramakien

Poppenopvoering van de Ramakien

De Ramakien komt tot leven

In verschillende theaters in Bangkok worden passages uit het heldenepos Ramakien nagespeeld. Acteurs dansen op klassieke Thaise muziek, samen met mythische poppen die lastig te hanteren zijn. Een kunst die jaren van oefening vergt. Er zijn ook theaters waar spelers zelf de kostuums van de hoofdrolspelers dragen. Shows zijn te bezoeken in bijvoorbeeld het Joe Louis Puppet Theatre, Siam Niramit Theatre of in het National Theatre.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Gerelateerde artikelen