Turen over Astana’s bizarre skyline
Astana is in een noodtempo uit de steppe gestampt. De piepjonge hoofdstad begon ooit als Russisch fort en bleef lang obscuur. Pas toen de stad in 1994 ineens als de nieuwe hoofdstad van Kazachstan werd aangewezen, begon een enorme groeispurt. Dankzij de inzet van internationaal gerenommeerde architecten én een flinke schep kitsch wordt de stad inmiddels geheel terecht het ‘Dubai van de Steppe’ genoemd.
Vredespaleis in glazen piramide
Sinds 2006 is het symbolisch centrum van Astana een piramide van glas en staal. Dit ‘Paleis van Vrede en Harmonie’ is ontworpen door de Britse architectenfirma Forster + Partners en staat geheel in het teken van de goede verstandhoudingen tussen de wereldgodsdiensten. Behalve een conferentiecentrum omvat het ook een concertzaal van 1.500 zitplaatsen en een prachtig atrium. Bovenin de piramide bevindt zich een ‘top’-conferentiekamer waar aanwezigen worden omgeven door glas-in-lood-duiven. Het is middels een half uur durende tour te bewonderen.
Een Joert-Paleis
Het Ak-Orda Paleis is wel eens wat oneerbiedig, maar niet geheel ten onrechte, omschreven als een Disney-versie van het Amerikaanse Witte Huis. Sinds eind 2004 woont hier de president van Kazachstan, die overigens ook de vorm van de Bayterek Toren zou hebben bedacht. Een van de hoogtepunten op de dagelijkse rondleidingen is de Oriëntaalse Zaal. Deze heeft de vorm van een traditionele joert – het soort nomadentent waarin de Kazachse beschaving ooit begon – maar dan flink opgeschaald.
De Bloem van de Steppe
Het Centrale Concertgebouw is ontworpen door de Italiaanse architect Manfredi Nicoletti. Naar eigen zeggen miste deze wat fleurigs op de steppe, en daarom gaf hij het gebouw de vorm van een abstracte bloem. Behalve een groot auditorium voor klassieke muziek, balletvoorstellingen en popconcerten zijn er ook restaurants, winkels en twee bioscopen gehuisvest. De grootste ruimte is echter de 3.000 vierkante meter tellende foyer. In feite is dat een flink binnenplein, waar de inwoners van Astana in de extreem koude winters dankbaar van gebruik maken.
Ontdek andere bestemmingen in Azië
*De getoonde prijzen gelden voor één volwassene. Alle bedragen zijn in EUR. Inclusief belastingen, toeslagen en boekingskosten. Exclusief eventuele betalingstoeslagen. Getoonde prijzen kunnen variëren afhankelijk van de beschikbaarheid van het tarief.
World Weather Online levert de weersvoorspellingsinformatie. Air France-KLM is niet verantwoordelijk voor de betrouwbaarheid van deze informatie.