De Etna beklimmen

Al in het vliegtuig is het majestueuze silhouet niet te missen. Vlak achter de stad Catania rijst de Etna machtig uit boven de groene hellingen van Sicilië. Imponerend en tegelijkertijd ook heel verleidelijk: die vulkaan wil je eigenlijk wel van dichterbij zien. En dat kan. Een bezoek aan deze levende en hoogste vulkaan van Europa is een onvergetelijke ervaring.

Te voet door de kraterTe voet door de krater

Levende vulkaan

De top van de Etna is tot ver in voorjaar wit besneeuwd; ’s winters wordt er zelfs geskied op de vulkaanhellingen. Je zou daardoor bijna vergeten dat dit een levende vulkaan is, waar regelmatig nog lava uit omhoog borrelt. De laatste keer was in 2009. Die paar jaar oude lava heeft indrukwekkende sporen nagelaten, op sommige plaatsen loopt ze zelfs over de toegangswegen. Een bezoek is echter zonder grote risico's, want de Etna wordt nauwlettend in de gaten gehouden. En laten we wel wezen: de Etna hoort op uw to-do list.

Per kabelbaan, bus of te voet

Op 1.800 meter kunnen bezoekers een kabelbaan pakken, de Funivia, tot vlak onder de top van de vulkaan. Boven brengen 4x4-busjes hen met een gids tot aan de hoogste vulkaankrater. Maar de spannendste ervaring blijft zelf omhoog lopen (met of zonder gids). Onderweg zult u zich continu  verwonderen over de natuur. Terwijl op de laagste hellingen van de vulkaan nog volop vlinders fladderen en bloemen bloeien, hebben de hogere delen een fascinerend maanlandschap van rode en zwarte steen. Oude lava maakt er een knarsend geluid onder uw voeten. Diverse bedrijfjes in Catania bieden ook begeleide wandelingen bij zonsopgang of -ondergang, voor een nog specialere ervaring.

De krater van de vulkaanDe krater van de vulkaan

Stomende kraters

Op diverse plekken herinnert de vulkaan eraan dat hij leeft: soms voelt de grond warm of komt er stoom omhoog uit kleine kraters. Eenmaal bij de hoogste en grootste krater, op ongeveer 2.900 meter, wacht een panoramische beloning. Met de stad Catania en de Ionische Zee in de verte en rondom de berg het beschermde natuurpark van de Etna. De oost- en noordkant van de vulkaan blijken een stuk groener en zijn zelfs begroeid met bossen en wijnstokken: van de druiven die hier profiteren van de de vruchtbare vulkaangrond wordt de DOC Etna-wijn gemaakt.

Delen: