Het authentieke Bahrein: Muharraq

In Muharraq, de vroegere hoofdstad van Bahrein, heerst een duizend-en-één-nacht-sfeer. Slenter in dit authentieke stukje Bahrein door de smalle steegjes: u ontdekt er een eeuwenoud koninklijk paleis en een stokoud moskeetje met een lemen minaret. Hier hebben de traditionele huizen prachtige gedecoreerde deuren en verkoelende windtorens. Loop binnen bij nostalgische snoepwinkeltjes en theehuizen waar Bahreini’s in traditionele dishdasha-gewaden ontspannen met een waterpijp.

Kunst & Cultuur
Beit Sheikh Isa Bin Ali

Beit Sheikh Isa Bin Ali

Het koninklijk paleis

Een van de mooiste toonbeelden van traditionele islamitische architectuur is het paleis van sjeik Isa Bin Ali al-Khalifa. Vanaf 1869 was de sjeik zes decennia lang de koning van Bahrein. Terwijl de meeste huizen dicht op elkaar staan en van bescheiden formaat zijn, beslaat dit paleis een heel woonblok. Het paleis heeft vier binnenplaatsen – voor de koning zelf, zijn vrouwen, ondergeschikten en gasten – omgeven door deuren met verfijnd houtsnijwerk. De geometrische figuren in de ramen laten een prachtig gefilterd licht door.

De snoepwinkel van Hussain Moh’d Showaiter

De snoepwinkel van Hussain Moh’d Showaiter

Antieke snoepwinkel

In en om de soek wemelt het van de winkeltjes die handelen in ‘halwa’, traditioneel Bahreinse zoetigheid gemaakt van noten, saffraan of kardemom en maizena. De winkel van Hussain Moh'd Showaiter is anderhalve eeuw oud: het is een levend museum met een mahoniehouten toonbank en vitrines onder een hemelsblauw plafond en sierlijke art-decolampjes. Hier wordt de halwa, een soort kruising van Turkse baklava en stroperige jam, zo uit de grote pruttelende pan geschept om warm te worden opgesnoept bij een kopje sterke koffie.

Dhows in de vissershaven

Dhows in de vissershaven

De dhowbouwers

Tegen de achtergrond van de glinsterende glazen tweelingtorens van het World Trade Center liggen lange rijen dhows klaar om uit te varen. De traditionele Arabische vrachtschepen met een golvende romp, enorme zeilen en een lange boegspriet worden tegenwoordig nauwelijks nog gebruikt voor het parelduiken of de visserij, maar wel voor het vervoeren van passagiers. Op de scheepswerf in de vissershaven van Muharraq worden ze nog altijd gebouwd. Het ambacht gaat over van vader op zoon; er komt geen bouwtekening aan te pas.

Een vlucht boeken

Gerelateerde artikelen

Ontdek andere bestemmingen in Midden-Oosten