Een kerk vol kunst

Op een bescheiden pleintje met wat lage bomen staat de 800 jaar oude kathedraal van Linköping. Het gebedshuis is dankzij zijn 107 meter hoge toren vanuit de hele stad te zien. Bijzonder aan deze kerk is dat er, naast de liefde voor het goddelijke, ook ruimte is voor kunst. Zo is er in de kerk een drieluik te zien van de Nederlandse 16de-eeuwse schilder Maarten van Heemskerck.

Kunst & Cultuur
De Levensboom in de kathedraal van Linköping

De Levensboom in de kathedraal van Linköping

Een Levensboom in de kerk

Na binnenkomst in de hoge, redelijk sobere kerk, valt het kunstwerk aan de linkerkant meteen op. De tengere ‘Levensboom’ is gemaakt van zilver, goud en glas en is ontworpen door Carl-Gustav Jansson, Jan Ostwald en Torbjorn Vogt. Vooral ’s avonds is het de moeite waard, dan reflecteren de kaarsjes die voor de boom branden in de 150 blaadjes en verschillende soorten fruit – referenties aan verschillende innerlijke waarden. In 2010 heeft glas-in-lood-kunstenaar Brian Clarke in de buurt bij het altaar de kerk verder verfraaid met felgekleurde nieuwe ramen. Wanneer het licht erop schijnt, verschijnt een vlakkenspel met alle kleuren van de regenboog op de kerkwanden. De kunstenaar is ervan overtuigd dat zijn glas-in-lood  de humane kant van de kerkbezoekers aanwakkert. Clarke is niet de eerste de beste kunstenaar. Zijn glas-in-lood wordt overal ter wereld geëxposeerd. Hij mag Mick Jagger en Paul McCartney tot zijn vrienden rekenen.

Drieluik van de 16-de eeuwse schilder Maarten van Heemskerck.

Drieluik van de 16-de eeuwse schilder Maarten van Heemskerck.

Nederlandse kunst in de kerk

In de kerk is een drieluik te zien van de Nederlandse Maarten van Heemskerck (1498-1574). Van Heemskerck schilderde vooral portretten en religieuze afbeeldingen. Hij was een tijd werkzaam in het Haarlemse atelier van de vermaarde schilder Jan van Scorel. Na zijn opleiding bij deze kunstenaar besloot Van Heemskerck naar Italië te gaan, waar hij tussen 1532 en 1536 verbleef. Die periode beïnvloedde zijn stijl, maar hij vergat nooit zijn Hollandse roots. Het Alkmaarse drieluik heeft 40 jaar lang in een Hollandse kerk gehangen tot de Zweedse koning Johan III het aankocht voor de kathedraal. Het is 5,70 meter hoog en als de luiken openstaan 8 meter breed.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken